Doorgezakte voet

De doorgezakte voet is meestal een onderdeel van het verouderingsproces. Bij een klein aantal mensen is de doorgezakte voet een aangeboren afwijking. Veel mensen op leeftijd hebben de zogenoemde functionele doorgezakte voeten. Hierbij rollen de voet en enkel naar binnen en zakt de boog van de voet tijdens het lopen door. Men noemt dit overpronatie.

Wat zijn de symptomen van een doorgezakte voet?

Een doorgezakte voet is vrij eenvoudig te herkennen. Er is, in het ergste geval, geen of weinig voetgewelf (holte onder de voet). Ook is het vaak lastig om de tenen op te tillen. Doordat de stand van de voet niet goed is, ervaren veel mensen met een doorgezakte voet ook klachten aan de knie, de heup of de rug. Omdat het looppatroon hierdoor verandert, verergeren de klachten vaak met de tijd. Mits er tijdig iets aan gedaan wordt.

Is een doorgezakte voet te voorkomen?

Een functionele doorgezakte voet, dus als symptoom van het verouderingsproces, is moeilijk te voorkomen. De voeten worden een leven lang belast, het is logisch dat dit gevolgen heeft voor de gewrichten in de voet. Veel mensen op leeftijd merken dat ze hun schoenen een maatje groter moeten kopen dan vroeger, als gevolg van een functioneel doorgezakte voet.

Hoe wordt een doorgezakte voet behandeld?

Als de voeten dermate doorzakken dat er pijnklachten en andere ongemakken ontstaan, is het zaak om tijdig aan de bel te trekken. Door de voeten op tijd de aandacht te geven, kan verergering van de klachten worden voorkomen.

In veel gevallen bieden op maat gemaakte steunzolen een uitkomst. Steun op de juiste plaatsen onder de voet zorgt ervoor dat de voet niet volledig door kan zakken. Hierdoor blijft niet alleen de stand van de voet, maar ook de stand van de knie, de heup en de rug gezond.

Wat is het advies van Veld?

Doorgezakte voeten komen heel veel voor. Toch is elke voet anders en vereist de behandeling nauwkeurigheid. Mensen met een doorgezakte voet die met het probleem bij Veld Orthopedische Schoentechniek terecht komen, worden voorzien van praktisch en deskundig advies.

Op maat gemaakte steunzolen of, bij ernstige klachten, op maat gemaakte orthopedische schoenen verlichten de druk op de voet op de juiste plaatsen. Doorzakking wordt hierdoor voorkomen. Tijdens een consult bij de orthopedisch schoentechnicus wordt een nauwkeurige loopanalyse uitgevoerd. Op basis van de klachten en de resultaten uit de analyse worden steunzolen of orthopedisch schoeisel vervaardigd.