Op 13 en 14 juni 2024 zijn beide locaties gesloten.

Eksteroog

Een eksteroog, ook wel likdoorn of clavus genoemd, is een eeltpitje dat naar binnen is gegroeid. Vaak kreeg de eelt geen kans om naar buiten te groeien, door bijvoorbeeld te nauwe schoenen. De druk of wrijving is dermate groot dat er op de drukpunten een eksteroog ontstaat. De plek zit vaak onder de voetzool, op de tenen of tussen de tenen en heeft een diameter van enkele millimeters. Een eksteroog kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Eksteroog of voetwrat?

Veel mensen vinden het lastig om een eksteroog van een voetwrat te onderscheiden. Beide zijn vervelend, kunnen pijnlijk en ontsierend zijn en zijn vaak vrij hardnekkig. Een eksteroog voelt vaak hard aan, maar er zijn ook zachte varianten. Net als bij de voetwrat. Als er na een voetbad of warme douche wat eelt rondom de plek wordt verwijderd, komt de kern vrij. Bij een voetwrat zijn vaak zwarte puntjes te zien, de zogenoemde puntbloedinkjes. Bij een eksteroog is dit niet het geval, daar is vaak ook in de kern nog wat weefsel of eelt weg te schrapen. Ook bevindt de plek zich meestal boven een benig gedeelte van de voet, bijvoorbeeld bij de tenen. Een medisch specialist kan het beste beoordelen of de voet is aangedaan met een eksteroog of met een voetwrat.

Welke symptomen duiden op een eksteroog?

Een eksteroog ziet eruit als een eeltplekje. Vaak is dit in beginsel nog niet zo hinderlijk en is er voor veel mensen geen reden om er direct iets aan te (laten) doen. Maar zodra de plek pijn gaat doen, bijvoorbeeld tijdens het lopen, is het noodzakelijk om het eksteroog te behandelen. Het belangrijkste symptoom van een eksteroog is pijn. Vooral tijdens het lopen, sporten of bij andere activiteiten waarbij de druk op de voet groot is.

Kun je een eksteroog voorkomen?

In het grootste deel van de gevallen ontstaat een eksteroog door het dragen van te nauw schoeisel. De eelt groeit naar binnen, omdat naar buiten groeien door de druk van de schoenen niet mogelijk is. Maar er zijn meer oorzaken van eksteroog:

  • Het ouderdomsproces (een dunnere huid, gewrichtsveranderingen, diabetes);
  • Slechte verzorging van de voeten;
  • Herhaaldelijke bewegingen die grote druk zetten op (delen van) de voet, bijvoorbeeld met sporten;
  • Een standsafwijking in de voet.
Als er eerder een eksteroog of likdoorn is ontstaan, is er kans dat deze steeds terugkomt. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om de voeten de ruimte te geven. De voeten moeten structureel worden ontlast. Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kunnen ook passende steunzolen een uitkomst bieden.

Hoe wordt een eksteroog behandeld?

In veel gevallen wordt een eksteroog of likdoorn door de huisarts behandeld. Hij of zij geeft ook tips over de juiste verzorging van de plek. AIs het eksteroog dermate groot dat de huisarts het niet goed weg krijgt, dan is een operatieve verwijdering een optie. Er zijn ook mensen die het zelf proberen, maar dat is niet aan te raden. De kans dat de aangedane plek succesvol wordt verwijderd is dan vrij klein.

Wat is het advies van Veld?

Zorg goed voor de voeten. Geef ze regelmatig voldoende lucht en ruimte. Probeer bij een beginnend eksteroog regelmatig wat eelt weg te krabben, bijvoorbeeld na het douchen of na een voetbad met wat soda. Doet de plek u zeer? Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig om te proberen vast te stellen wat de oorzaak van het eksteroog is. Er zijn gevallen waarbij passende steunzolen een preventieve werking hebben. Deze verdelen de druk over de voet, waardoor de druk zich niet op één plaats concentreert. Een eksteroog ontstaat zo minder snel.

Wilt u meer informatie over eksteroog (likdoorn)? Of laat u graag een loopanalyse uitvoeren om te zien waar de druk op de voet het grootst is? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.