Hallux Valgus

De Latijnse benaming voor grote teen is Hallux. Valgus is de kleine teen. Bij hallux valgus groeit de grote teen in de richting van de kleine teen en staat de grote teen dus scheef. Er ontstaan dan een bult aan de zijkant van de grote teen en dit kan pijnklachten veroorzaken. Deze knobbel wordt ook wel bunion genoemd. Ongeveer 33% van de volwassen Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van hallux valgus. De aandoening komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

Wat zijn de symptomen van hallux valgus?

De knobbel op de voet kan tal van oorzaken hebben. Toch is niet altijd duidelijk waarom de scheefstand ontstaat en ook de klachten die men ervaart zijn verschillend. Sommige mensen hebben nauwelijks last van de scheefstand van de grote teen, anderen ervaren wel klachten. Er wordt vermoed dat erfelijke aanleg voor slappere banden, pezen en spieren een rol speelt. Hierdoor krijgt de teen bijvoorbeeld in strak schoeisel de neiging om scheef te groeien. Ook tijdens het ouder worden neemt de kracht van spieren en pezen af, waardoor de teen meer kans krijgt in een scheve stand te gaan staan. Vooral de knobbel die ontstaat aan de zijkant van de voet kan behoorlijk pijnlijk zijn. Dat komt door de druk die op het uitstekende gedeelte van de grote teen ontstaat.

Is hallux valgus te voorkomen?

Hallux valgus ontstaat in de meeste gevallen door het slapper worden van banden, pezen en spieren in combinatie met het dragen van krappe schoenen. In die zin is (ernstige) hallux valgus dus deels te voorkomen. Zorg voor goed passende en comfortabele schoenen die de voeten op de juiste plaatsen ondersteunen. Het feit dat de aandoening vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt is ook niet verwonderlijk, want vrouwen dragen vaker krappe schoenen en lopen bovendien vaak op hakken waardoor de druk op de voorvoet groter is.

Hoe wordt hallux valgus behandeld?

Hallux valgus hoeft alleen behandeld te worden als er pijnklachten bestaan. In veel gevallen is dit in eerste instantie niet zo, dus hoeft er ook niets aan de scheefstand te worden gedaan. Wel is het aan te raden om goede schoenen te dragen en eventueel gebruik te maken van op maat gemaakte inlegzolen die de druk op de voetzool evenredig verdelen. Heeft u pijnklachten en wilt u iets aan de hallux valgus doen? Dan moet u de druk op de uitstekende knobbel verminderen. Dat kan door aangepaste schoenen te dragen zoals (semi)orthopedische schoenen of door op maat gemaakte inlegzolen te gebruiken. In extreme gevallen wordt ook weleens een operatie uitgevoerd.

Wat is het advies van Veld?

Zorg dat de hallux valgus niet erger wordt en voorkom pijnklachten. Het belangrijkste is dat u goede schoenen draagt, die de voeten op de juiste plaatsen ondersteunen. Veld Orthopedische Schoentechniek vervaardigt schoentechnische aanpassingen die de druk op de voet op de juiste plaatsen verlicht. Samen met u kijken wij naar de beste oplossing voor uw voeten, zodat u weer prettig kunt lopen. Meer weten? Neem contact met ons op. Welkom bij Veld.