Op 13 en 14 juni 2024 zijn beide locaties gesloten.

Jones fractuur

Jones fractuur is een aandoening die ook wel ‘stressfractuur’ wordt genoemd. Het is een botbreuk van het middenvoetsbeentje van de kleine teen en bijvoorbeeld het gevolg van een val of een ongeluk. Een kenmerk van Jones fractuur is dat het botje altijd aan de buitenkant gebroken is. Vaak is dit erg pijnlijk en wordt het dus meteen gevoeld, maar soms loopt men er al een tijd mee rond zonder heel veel pijnklachten te hebben. Het gevoel van Jones fractuur kan er lijken op een eenvoudige kneuzing. Hierdoor heeft niet iedereen meteen door dat er sprake is van een botbreuk.

De symptomen van een Jones fractuur

De pijn bij een Jones fractuur bouwt zich op of komt bijvoorbeeld plotseling opzetten na een verkeerde landing. De pijn wordt gevoeld aan de buitenkant van uw middenvoet bij uw kleine teen. Vaak zit de fractuur aan één voet maar u kunt ook last hebben aan beide voeten. Een Jones fractuur kan worden vastgesteld met een röntgenonderzoek.

Is een Jones fractuur te voorkomen?

Jones fractuur is het gevolg van een ongeluk, een val of ontstaat bijvoorbeeld nadat de voet ergens hard tegenaan gestoten is. Hierdoor is een Jones fractuur in principe niet te voorkomen, iedereen zou een Jones fractuur kunnen krijgen.

Hoe wordt een Jones fractuur behandeld?

Met voldoende rust geneest een Jones fractuur meestal vanzelf. Een operatie is dus niet altijd noodzakelijk. Het herstel kan best een tijdje duren. Door de breuk kan bloed soms niet goed doorstromen en ervaart u pijn of bijvoorbeeld tintelingen aan de voet.

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om het herstel van Jones fractuur te bespoedigen. Denk hierbij aan het gebruik van krukken om de voet te ontlasten, een brace of goede, stevige schoenen met een goed en ondersteunend voetbed. Til geen of weinig gewicht. Als de klachten erg aanwezig zijn zou u zelfs kunnen kiezen voor loopgips voor een periode van 6 weken.

Als de nodige rust niet helpt en de breuk pijnlijk blijft is een operatie vaak de beste oplossing. Een operatie versnelt het genezingsproces en daarna kunt u weer redelijk snel uw dagelijkse routine oppakken. Een operatie bestaat in dit geval vaak uit twee ingrepen. Bij de eerste ingreep wordt er een schroef geplaatst door de gebroken middenvoetsbeentjes. Hierdoor worden zij stabiel en bij elkaar gehouden. Dit zorgt ervoor dat je bot de schokken van je bewegingen weer kan opvangen.
Om de genezing verder te stimuleren worden er gaatjes door de breuk geboord om de doorbloeding te stimuleren. Na de operatie wordt uw voet gegipst en heeft uw voet 6 tot 8 weken nodig om te herstellen.

Wat is het advies van Veld?

Helaas is een Jones fractuur niet te voorkomen. Wij raden u vooral aan om voldoende rust te nemen voor het herstel. Zorg dat de voet niet teveel wordt belast. Een operatieve behandeling is niet altijd nodig. Neem dus de rust die u nodig heeft en besteed aandacht aan de dingen die u zelf kan doen om het herstel te bespoedigen. Zoekt u schoenen die uw voeten op de juiste wijze ondersteunen of vraagt u zich af of op maat gemaakte inlegzolen u kunnen helpen bij het herstel? Wij geven graag advies. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie over Jones fractuur of onze schoentechnische aanpassingen.