Gebruik en onderhoud

Orthopedische schoenen, semi orthopedische schoenen en OVAC

Uw orthopedische schoenen, semi orthopedische schoenen en OVAC zijn individueel voor u vervaardigd. Het is een hoogwaardig, kostbaar en persoonlijk bezit. Dat verdient zorgvuldig gebruik en onderhoud. Met onderstaande tips verlengt u de levensduur ervan en haalt u er maximaal plezier uit.

Inlopen

Uw schoenen zijn grotendeels gemaakt van leer. Leer vormt zich geleidelijk naar de vorm van uw voeten. Het is daarom van belang dat u het dragen van uw schoenen rustig opbouwt. Begin bijvoorbeeld met een paar uurtjes per dag en verhoog dit in twee weken naar de hele dag. Mochten er in deze fase problemen ontstaan, dan kunt u ons bellen voor advies of eventueel aanpassing van de schoen.

Afwisselen

Uw schoenen gaan langer mee als u regelmatig wisselt van paar. Schoenen nemen transpiratievocht op en moeten dus af en toe ‘luchten’. Daarom komt u, na aanschaf van uw eerste paar orthopedische schoenen, in aanmerking voor een reservepaar. Wij adviseren u om dezelfde schoenen niet langer dan twee dagen achter elkaar te dragen.

Aan- en uittrekken

Maak bij het aan- en uittrekken van uw schoenen de sluiting altijd volledig los. Dat is gemakkelijker voor u en beter voor de schoen. Maak de schoen na het aantrekken wel stevig vast voor optimale ondersteuning van uw voeten. Tot slot is het raadzaam om een schoenlepel te gebruiken. Dit voorkomt vervorming en verlies van stabiliteit.

Onderhoud

Door uw schoenen eenmaal per week te poetsen houdt u het leer mooi en soepel. Gladde leersoorten onderhoudt u goed met schoencrème. Suède en nubuck houdt u mooi door het te borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje en regelmatig in te spuiten met beschermende spray. Om uw schoenen optimaal in vorm te houden kunt er (bijvoorbeeld ’s nachts) een schoenspanner in zetten. Als een schoen na enige tijd gaat kraken, lost u dit eenvoudig op door wat talkpoeder te strooien tussen het losse voetbed en de binnenzool.

Transpiratie

Het dragen van hooggesloten schoenen kan het transpireren van de voeten doen toenemen. U kunt dit tegengaan met de volgende maatregelen:

  • Wissel schoenen regelmatig af
  • Draag katoenen of wollen sokken of kousen. Verschoon deze dagelijks of vaker indien nodig
  • Was uw voeten regelmatig
  • Gebruik een anti-transpiratiecrème of voetpoeder
  • Als deze maatregelen niet helpen kunt u uw huisarts of dermatoloog raadplegen.

Drogen

Zet uw schoenen nooit op een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Als uw schoenen erg nat zijn geworden, kunt u ze het beste laten drogen op kamertemperatuur met een prop absorberend papier erin.

Reparatie

Het is raadzaam om, ook met het oog op de garantie, reparaties aan uw schoenen te laten uitvoeren door uw eigen orthopedisch schoentechnicus. Laat de hakken en/of zolen tijdig vervangen: te lang doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aanrichten. Slijtage door normaal gebruik en door onzorgvuldig gebruik vallen niet onder de garantie. Herstel hiervan is dus voor eigen rekening.