Voetstand en loophouding verbeteren met steunzolen of inlays

Hebt u last van voetklachten, pijn in de enkel, rug of knie? Dan kunnen steunzolen en inlays verlichting bieden. Die behoren tot de categorie van orthopedische supplementen. Dit is een verzamelnaam voor diverse typen ondersteunende, drukverdelende en corrigerende losse zolen, die u in uw schoenen draagt en speciaal voor u op maat worden gemaakt. Doordat de voetstand en de loopstand tijdens het dragen van steunzolen of inlays verbeteren, dragen ze bij aan het verminderen of oplossen van voetklachten. 

Verschil podoloog, podotherapeut en orthopedisch schoentechnicus 

Het fenomeen zolen roept soms verwarring op tussen de vakgebieden van de orthopedisch schoentechnicus, de podoloog en de podotherapeut. Dat komt doordat deze verschillende voetspecialisten zich allemaal richten op het behandelen van voet-gerelateerde klachten en het aanmeten van zolen. Op deze pagina leggen wij de verschillen tussen de beroepen uit en vertellen we hoe die elkaar versterken. 

Bij welke (voet)klachten zorgen steunzolen en inlays voor verlichting?

  • Voorvoetklachten;
  • Voetstandafwijking;
  • Sportblessures zoals shin splint;
  • Spreidvoeten; 
  • Hallux valgus;
  • Hielspoor;
  • Platvoeten;
  • Doorgezakte voorvoet/middenvoet; 
  • Peesplaatontsteking;
  • Achillespeesklachten; 
  • Beenlengteverschil tot 10 mm; 
  • Ernstige aandoeningen zoals reuma en diabetes mellitus. 

Wat is het verschil tussen steunzolen en inlays?

Orthopedische steunzolen dragen bij aan het verbeteren van uw voetstand en houding. Ze worden speciaal voor u op maat gemaakt door de orthopedisch schoentechnicus. Daarom passen steunzolen exact bij uw (voet)klachten en zorgen ze voor actieve correctie van de voetstand en ontlasting van de spieren, de banden en de gewrichten. Inlays zorgen ervoor dat u comfortabeler kunt lopen en passen in onder andere: sportschoenen, confectieschoenen en werkschoenen. Het zijn voetvolgende zolen die het voetgewelf optimaal ondersteunen. Er zijn verschillende soorten inlays die de juiste oplossing bieden voor uiteenlopende activiteiten. Voor optimaal comfort tijdens het sporten, is het ook mogelijk om speciale sportinlays te laten aanmeten. 

Medida 3D Voetscanner

Wat doet een podoloog?

Podologen en registerpodologen werken vanuit een multidisciplinaire benadering samen met andere disciplines binnen de zorg, waarbij de cliënt centraal staat. Met als doel het herkennen en behandelen van voet-gerelateerde aandoeningen in het houdings- en bewegingsapparaat. Bij pijn aan de voeten, enkels, knieën, rug en heupen, kan een podoloog helpen met verschillende behandelingen. Bijvoorbeeld met instrumentele behandelingen, voorlichting en schoenadvies en het aanmeten van (podotherapeutische) zolen. Cliënten met voet- en houdingsklachten van algemene aard of in verband met diabetes mellitus, reuma en perifere neuropathie, behoren tot de doelgroep van de podoloog. 

De podotherapeut

Het niet goed functioneren van voeten en/of benen, een (stands)afwijking aan de voeten en klachten die voortkomen uit een verkeerd looppatroon, worden behandeld door de podotherapeut. Door dergelijke klachten kan overbelasting van spieren of gewrichten ontstaan. Ook behandelen podotherapeuten voetklachten die het gevolg zijn van diabetes, reuma, huidproblemen, nagelaandoeningen en voet-gerelateerde klachten of blessures van sporters. Een podotherapeut is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en heeft de vierjarige hbo-opleiding Podotherapie met goed gevolg afgerond. 

Veld Orthopedische Schoentechniek

Multidisciplinaire samenwerking

Een podotherapeut geeft ook preventief advies over het juiste schoeisel en daarom verwijst deze voetspecialist zijn cliënten ook naar de orthopedisch schoentechnicus en andersom. Op die manier versterken de specialismen elkaar. De podotherapeut onderzoekt de aard van de klachten en stelt een behandelplan op. De behandeling kan bestaan uit wondbehandelingen en screening op de wonden voor reumapatiënten en diabetici. Ook het aanmeten van siliconen teenstukjes (ortheses) bij likdoorns of pijnlijke plekken op of tussen de tenen, behoort tot het specialisme. Net zoals sport- en medical taping en het aanmeten van podotherapeutische (sport)zolen. De orthopedisch schoentechnicus kan (semi) orthopedische schoenen vervaardigen die hier optimaal op aansluiten. 

Wilt u meer informatie over het aanmeten van steunzolen en inlays? Of wilt u meer weten over de wijze waarop podologie, podotherapie en orthopedische schoentechniek elkaar versterken? U kunt telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.