Op 13 en 14 juni 2024 zijn beide locaties gesloten.

Voetklachten verminderen met aanpassingen aan uw confectieschoenen

Bij bepaalde voetproblemen zijn kleine orthopedische aanpassingen aan uw confectieschoenen (OVAC) al voldoende om uw klachten te helpen verminderen. Bijvoorbeeld als u een lichte standafwijking heeft, uw benen verschillen van lengte of uw voet overbelast is. Onder confectieschoenen verstaan wij uw eigen schoenen. Wij kunnen hier aan de binnen- of de buitenkant een aanpassing in aanbrengen, zonder het uiterlijk van de schoen drastisch te veranderen. De OVAC maken wij speciaal voor uw voet en kan u helpen om beter te bewegen. Zo worden uw fysieke klachten behandeld zonder dat u orthopedische schoenen hoeft te dragen.

Bij welke klachten kunnen orthopedische aanpassingen aan confectieschoenen worden gedaan?

  • Lichte standafwijking;

  • Beenlengteverschil;

  • Overbelastingsklachten zoals shin splints, irritatie scheenbeen, jumpers knee, runners knee, hielspoor, slijtage van de knie of achillespeesklachten;

  • Bewegingsbeperking in de middenvoet, voorvoet of enkel;

  • Pijn in gewrichten tijdens de afwikkeling van de voet, zoals bij gewrichtsontsteking, slijtage van de knie, artrose, reumatische voeten, een stijve grote teen of jicht;

  • Standafwijking in voet of knie, zoals een spreidvoet, achillespeesklachten, scheve grote teen, spitsvoet, bunion of klompvoet.

Veld Orthopedische Schoentechniek
Veld Orthopedische Schoentechniek

Medische indicatie

Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen worden in de meeste gevallen voorgeschreven door een specialist, bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg, reumatoloog, revalidatiearts of huisarts. De medische indicatie vermeldt wat precies het probleem is. Een orthopedische voorziening aan confectieschoenen kan bestaan uit aanpassingen aan de hak, de zool of de binnenkant van de schoen. Wanneer u bijvoorbeeld een beenlengteverschil heeft, kan de zool hierop worden aangepast. Ook kan de orthopedisch schoentechnicus de schacht van uw schoen verstevigen zodat uw enkel meer steun krijgt. Een afwikkelbalkje kan de afwikkeling van de voet bevorderen en een voetbed kan bijvoorbeeld de stand van de voet corrigeren of de druk onder de voorvoet beter verdelen. Niet iedere confectieschoen is geschikt voor het aanbrengen van een orthopedische voorziening. Onze schoentechnicus beoordeelt voor u de individuele mogelijkheden.

Procedure OVAC

Tijdens de eerste afspraak met onze orthopedisch schoentechnicus voeren wij uw persoons- en verzekeringsgegevens in en bespreken we de gewenste schoenaanpassing. De verwijsbrief die u van uw arts heeft gekregen, dient u ook mee te nemen naar het intakegesprek. Het is belangrijk om te weten dat aanpassingen aan confectieschoenen niet altijd worden vergoed. Wij vragen een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar indien dit wel het geval is. Om u voor vergoeding in aanmerking te laten komen, is dit document vereist. Wij maken de aanpassing zodra de zorgverzekeraar toestemming heeft gegeven. Wij bellen u voor een afleverafspraak zodra de aanpassing aan uw schoen klaar is.

Wilt u meer informatie over aanpassingen aan uw confectieschoenen? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.