Locatie Hoorn is gesloten van 25-12-2024 t/m 01-01-2025.

Locatie Alkmaar is gesloten van 25-12-2024 t/m 03-01-2025.

Bunion

Een bunion is een aandoening aan de binnenzijde van de voet, rond het gewricht van de grote teen. Op deze plek zit de huid erg dicht op het bot. Om de huid goed over het gewricht te laten glijden zit er een zakje met vocht tussen het gewricht en de huid, de zogenoemde slijmbeurs. Een bunion is een geïrriteerde of ontstoken verdikking rond dit teengewricht. De huid en de slijmbeurs zijn gezwollen en soms is er sprake van een verdikking van het bot.

De symptomen van bunion

Bij een bunion is er sprake van een zwelling rond het gewricht van de grote teen. Meestal geeft deze zwelling pijnklachten. De huid en de slijmbeurs zijn geïrriteerd, of er is zelfs al sprake van een ontsteking. Als er niets aan de klachten wordt gedaan, leidt een bunion soms tot permanente scheefstand van de grote teen.

Is een bunion te voorkomen?

Een bunion ontstaat vaak door het dragen van de krap schoeisel. De druk op het gewricht is groot en door die druk ontstaat de irritatie of ontsteking. De klacht komt vaker voor bij mensen met een brede voorvoet, omdat de meeste schoenmodellen bij deze personen teveel knellen. Ook ouderdom speelt een rol. Door slijtage ontstaat een verbreding van het bot en dit zorgt voor een grotere druk op het gewricht.

Hoe wordt een bunion behandeld?

Als de klachten nog mild zijn en er nog geen sprake is van een eventuele vergroeiing volstaat vaak het dragen van passende schoenen. Het gaat dan om iets bredere schoenen zonder hak. De voet heeft wat rust nodig, waarmee de ontsteking langzaamaan verdwijnt. Het is belangrijk dat de druk op het gewricht wordt verkleind. Als er sprake is van ernstige klachten of vergroeiingen, wordt soms een operatie overwogen. Er wordt altijd eerst een röntgenfoto gemaakt om te bekijken wat de aard van de klachten is en of er sprake is van veranderingen aan het bot.

Wat is het advies van Veld?

Neem de klachten serieus. Ga al in vroeg stadium over op het dragen van passende schoenen die breed genoeg zijn. Dan is de kans dat de klacht verergert het kleinst. Heeft u langdurige pijnklachten en lijkt het steeds erger te worden? Dan is de hulp van en specialist noodzakelijk. Ga bijvoorbeeld naar de huisarts en laat u adviseren. Afhankelijk van de aard en ernst van de klacht kunnen aangepaste schoenen een uitkomst bieden. U kunt hierover advies inwinnen bij de orthopedisch schoenspecialisten van Veld. Neem gerust contact met ons op.