Veld Alkmaar is van 22 juli t/m 9 augustus gesloten vanwege de zomervakantie. Veld Hoorn blijft tijdens de zomerperiode geopend.

Voorlopige orthopedische schoenen

Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS) zijn tijdelijke schoenen waarin alle noodzakelijke orthopedische schoenvoorzieningen voor de cliënt worden aangebracht. Voorlopige orthopedische schoenen worden voorgeschreven om de voet te beschermen en te ondersteunen en om pijnpunten en wonden te ontlasten, zolang de voet geen definitief schoeisel kan verdragen. Daarom worden ze ook wel revalidatieschoenen genoemd. Voorlopige orthopedische schoenen worden tevens toegepast als de voetproblematiek nog sterk in beweging is. Met een verwijzing op medische indicatie van uw behandelend specialist, kunt u bij Veld Orthopedische Schoentechniek terecht voor voorlopige orthopedische schoenen.

U kunt een afspraak maken met onze orthopedisch schoentechnicus op uiteenlopende spreekuurlocaties, om uw voorlopige orthopedische schoenen te laten aanmeten om uw voetklachten te helpen verminderen.

Wanneer worden voorlopige orthopedische schoenen voorgeschreven?

Voorlopige orthopedische schoenen worden voorgeschreven door een orthopedische chirurg, reumatoloog, dermatoloog of revalidatiearts met de indicatie om:

  • Een patiënt al kort na eenoperatie of het oplopen van een verwonding of huidbeschadiging weer in beweging te laten komen;  
  • Om druk op wonden aan de voet te verlagen; 
  • Om het het revalidatieproces te bevorderen;
  • Bij open wonden (ulcera) als gevolg van doorligplekken (decubitus) of diabetes mellitus.
Medida 3D Voetscanner

Bevorderen van het revalidatieproces 

Voorlopige orthopedische schoenen worden voorgeschreven op basis van verschillende medische indicaties. Met voorlopige orthopedische schoenen die zijn aangemeten op een spreekuurlocatie, kan een cliënt al kort na een operatie of na het oplopen van een verwonding of huidbeschadiging, weer verantwoord en snel in beweging komen. Op die manier wordt het revalidatieproces bevorderd. Voorlopige orthopedische schoenen worden ook voorgeschreven om de druk op wonden aan voeten te verminderen, zoals bij open wonden (ulcera) als gevolg van doorligplekken (decubitus-wonden) of suikerziekte (diabetes mellitus). 

Bewegen op verantwoorde wijze

Voorlopige orthopedische schoenen worden speciaal voor uw voeten op maat gemaakt. Vaak worden de schoenen gemaakt van zacht, ademend en wasbaar vilt. Zoals gezegd, kan iedere benodigde orthopedische voorziening er in worden aangebracht om de voet optimaal te ondersteunen. Op die manier kan een cliënt hiermee op verantwoorde wijze in beweging komen. Dat is ook het geval als er nog geen prognose is hoe de voetproblematiek zich verder zal ontwikkelen. De voorlopige orthopedische schoenen kunnen wij in korte tijd vervaardigen zodat de cliënt spoedig met de revalidatie kan beginnen.

Veld Orthopedische Schoentechniek

Procedure voorlopige orthopedische schoenen

De behandelend specialist schrijft een verwijzing uit op medische indicatie om voorlopige orthopedische schoenen te laten aanmeten. Vervolgens kunt u een afspraak maken bij onze orthopedisch schoentechnicus. Tijdens de eerste afspraak nemen wij de maten van uw voeten op, maken wij een voetafdruk en voeren wij uw persoons- en verzekeringsgegevens in. De verwijsbrief van de arts geeft u aan de orthopedisch schoentechnicus.

Daarna vragen wij bij uw zorgverzekeraar een machtiging aan om u in aanmerking te laten komen voor vergoeding van uw voorlopige orthopedische schoenen. Wij leveren uw voorlopige orthopedische schoenen binnen twee weken. Na het aanmeten maken wij direct een afleverafspraak zodat u de schoenen kunt ophalen.

Wilt u een afspraak maken voor het aanmeten van voorlopige orthopedische schoenen of hebt u vragen? U kunt telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Bij Veld Orthopedische Schoentechniek bent u ook aan het juiste adres voor aangepaste confectieschoenen, orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen, steunzolen, een loopanalyse en verbandschoenen.