Locatie Hoorn is gesloten van 25-12-2024 t/m 01-01-2025.
Locatie Alkmaar is gesloten van 25-12-2024 t/m 03-01-2025.
Veel mensen vinden het lastig om een eksteroog van een voetwrat te onderscheiden. Beide zijn vervelend, kunnen pijnlijk en ontsierend zijn en zijn vaak vrij hardnekkig. Een eksteroog voelt vaak hard aan, maar er zijn ook zachte varianten. Net als bij de voetwrat. Als er na een voetbad of warme douche wat eelt rondom de plek wordt verwijderd, komt de kern vrij. Bij een voetwrat zijn vaak zwarte puntjes te zien, de zogenoemde puntbloedinkjes. Bij een eksteroog is dit niet het geval, daar is vaak ook in de kern nog wat weefsel of eelt weg te schrapen. Ook bevindt de plek zich meestal boven een benig gedeelte van de voet, bijvoorbeeld bij de tenen. Een medisch specialist kan het beste beoordelen of de voet is aangedaan met een eksteroog of met een voetwrat.
Een eksteroog ziet eruit als een eeltplekje. Vaak is dit in beginsel nog niet zo hinderlijk en is er voor veel mensen geen reden om er direct iets aan te (laten) doen. Maar zodra de plek pijn gaat doen, bijvoorbeeld tijdens het lopen, is het noodzakelijk om het eksteroog te behandelen. Het belangrijkste symptoom van een eksteroog is pijn. Vooral tijdens het lopen, sporten of bij andere activiteiten waarbij de druk op de voet groot is.
In het grootste deel van de gevallen ontstaat een eksteroog door het dragen van te nauw schoeisel. De eelt groeit naar binnen, omdat naar buiten groeien door de druk van de schoenen niet mogelijk is. Maar er zijn meer oorzaken van eksteroog:
In veel gevallen wordt een eksteroog of likdoorn door de huisarts behandeld. Hij of zij geeft ook tips over de juiste verzorging van de plek. AIs het eksteroog dermate groot dat de huisarts het niet goed weg krijgt, dan is een operatieve verwijdering een optie. Er zijn ook mensen die het zelf proberen, maar dat is niet aan te raden. De kans dat de aangedane plek succesvol wordt verwijderd is dan vrij klein.
Zorg goed voor de voeten. Geef ze regelmatig voldoende lucht en ruimte. Probeer bij een beginnend eksteroog regelmatig wat eelt weg te krabben, bijvoorbeeld na het douchen of na een voetbad met wat soda. Doet de plek u zeer? Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig om te proberen vast te stellen wat de oorzaak van het eksteroog is. Er zijn gevallen waarbij passende steunzolen een preventieve werking hebben. Deze verdelen de druk over de voet, waardoor de druk zich niet op één plaats concentreert. Een eksteroog ontstaat zo minder snel.
Wilt u meer informatie over eksteroog (likdoorn)? Of laat u graag een loopanalyse uitvoeren om te zien waar de druk op de voet het grootst is? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Vestiging Hoorn
Nieuwe Steen 32D
1625 HV, Hoorn
0229 23 63 57
Vestiging Alkmaar
Keesomstraat 8C
1821 BS, Alkmaar
072 303 45 00
51797429
Maandag t/m vrijdag van 8.30 uur t/m 17.00 uur geopend.
Locatie Hoorn is gesloten van 25-12-2024 t/m 01-01-2025.
Locatie Alkmaar is gesloten van 25-12-2024 t/m 03-01-2025.
Hoofdvestiging
Locaties spreekuur