Veld Alkmaar is van 22 juli t/m 9 augustus gesloten vanwege de zomervakantie. Veld Hoorn blijft tijdens de zomerperiode geopend.

Achillespeesblessure

De achillespees verbindt de kuitspier met de hiel. Vooral bij sporters krijgt de achillespees veel te verduren. Tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. Door overbelasting kan letsel ontstaan, met als gevolg een achillespeesblessure. Er treedt dan een ontstekingsreactie op, of de achillespees raakt beschadigd. Dit veroorzaakt pijn. Overbelasting is overigens niet de enige oorzaak van achillespeespijn, veroudering kan er ook mee te maken hebben.

Welke symptomen duiden op een achillespeesblessure?

Klachten die duiden op een achillespeesblessure zijn bijvoorbeeld:

 • Achillespeespijn tijdens of na inspanning;
 • Stijfheid van de pees, met name aan het begin van de inspanning;
 • Een rode huid op de plaats van de achillespees;
 • Zwelling van de pees;
 • Een scheur in de pees, soms is er een deuk voelbaar en is op de tenen staan bijna onmogelijk;
 • Knisperend geluid bij aanraking van de achillespees.

Hoe voorkom je een achillespeesblessure?

Garanties zijn er natuurlijk nooit, maar vaak ontstaat een achillespeesblessure als er te weinig aandacht wordt besteed aan de warming-up voor het sporten, door het dragen van niet goed passende schoenen of door een afwijkende lichaamshouding. Ook zijn leeftijd en conditie van invloed. De kans op een achillespeesblessure verkleint als met deze zaken rekening wordt gehouden.

Hoe wordt een achillespeesblessure behandeld?

Het is belangrijk om na te gaan hoe ernstig de blessure is. Als de achillespeespijn ook in rust gevoeld wordt, spreken we van een ernstige blessure. Als het zelfs zo erg is dat de voet niet meer op en neer kan bewegen, duidt dit meestal op een scheur in de achillespees en is een operatie noodzakelijk.

Bij beginnende klachten is het verstandig om tijdelijk te stoppen met sporten. Doortrainen kan de klachten verergeren. Koelen met ijs is ook een optie. Dit remt de ontsteking. Het is goed om een doek tussen het ijs en de huid te leggen, zodat de huid niet bevriest.
Misschien is er een duidelijke reden voor de klachten, zoals nieuw schoeisel of een uitbreiding van het trainingsschema. Vaak verminderen de pijnklachten als de achillespees wat rust krijgt.

Wat adviseert Veld?

 • Zorg voor een goede conditie en een rustig opgebouwd trainingsprogramma;
 • Sla de warming-up en cooling-down niet over en doe oefeningen die de spieren en pezen in de voet, de enkel en het onderbeen versterken;
 • Masseer de pees en de voet na een training;
 • Draag lange sokken en voorkom kou op de pees;
 • Verkies lopen op een zachte ondergrond boven een harde ondergrond;
 • Draag goede schoenen met demping in de hak.

Als de pijn aanhoudt, terugkeert of verergert, kunnen op maat gemaakte steunzolen de druk op de achillespees verlichten. Tijdens een consult bij de orthopedisch schoentechnicus wordt een nauwkeurige loopanalyse uitgevoerd. Op basis van de klachten en de resultaten uit de analyse worden passende steunzolen vervaardigd.

Bij complexe of vergaande klachten wordt gekozen voor orthopedische schoenen, waarbij de mogelijkheden nog groter zijn dan bij het gebruik van steunzolen.