De peesplaat loopt van de tenen naar het hielbot en is zeer belangrijk voor de functionaliteit van de voet. Het zorgt ervoor dat u kracht kunt zetten en dat u kunt springen. De gezonde peesplaat is in staat om flinke klappen op te vangen. De Latijnse benaming voor de peesplaat is Plantar Fascia. Fasciitis plantaris is een ander woord voor peesplaatontsteking. Een ontstoken peesplaat kan hevige pijnklachten veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van fasciitis plantaris?
Een ontsteking van de peesplaat is doorgaans erg pijnlijk. Overbelasting kan ook zorgen voor kleine scheurtjes rond de aanhechting bij het hielbeen. Veel mensen denken bij de klachten die horen bij peesplaatontsteking aan hielspoor. Toch zijn dit heel verschillende aandoeningen. Hielspoor heeft te maken met verkalking rond het bot, fasciitis plantaris is een ontsteking. De ontsteking geeft hevige, blijvende pijn onder de hiel. Soms wordt de pijn in de gehele voetzool gevoeld. Vaak is de pijn het ergst als u vanuit rust weer gaat bewegen en neemt de pijn iets af tijdens het bewegen. Het is belangrijk dat fasciitis plantaris op tijd wordt behandeld.
Is fasciitis plantaris te voorkomen?
Overpronatie is een belangrijke oorzaak van fasciitis plantaris. Dat is een verkeerde stand van de voet, waardoor deze niet op de juiste manier belast wordt. Ook overgewicht, een staand beroep, een beschadigde voet (trauma), fanatiek sporten en een zwangerschap kunnen de oorzaak zijn van peesplaatontsteking. De ontsteking is het gevolg van overbelasting, dus om de kans op fasciitis plantaris te verkleinen moet overbelasting van de peesplaat zoveel mogelijk worden voorkomen.
Hoe wordt fasciitis plantaris behandeld?
Een verkeerde stand van de voet (overpronatie) zorgt voor een slecht verdeelde druk over de peesplaat. Het is dus belangrijk dat de voet in de juiste stand staat en beweegt, zodat de peesplaat minder snel overbelast raakt. Ontstekingsremmers en koelen met ijs bieden verlichting op de korte termijn. Met voldoende rust kan de ontsteking dan overgaan. Daarnaast wordt er soms fysiotherapie aangeraden en kunnen speciale inlegzolen of op maat gemaakte orthopedische schoenen de druk op de peesplaat verlichten omdat overpronatie hiermee wordt tegengegaan.
Wat is het advies van Veld?
Heeft u (terugkerend) last van fasciitis plantaris? Dan is het belangrijk dat de druk op de peesplaat weer op een evenwichtige manier wordt verdeeld. Veld Orthopedische Schoenen fabriceert op maat gemaakte inlegzolen en (semi)orthopedische schoenen. Wij analyseren de stand van de voet en vervaardigen op maat gemaakte ondersteuning, waardoor de kans op peesplaatontsteking kleiner wordt. Wilt u meer informatie over fasciitis plantaris of over de schoentechnische aanpassingen van Veld? Neem contact met ons op. U bent van harte welkom.