Fat pad syndroom

Voelt u tijdens het lopen dat u als het ware op de botten van uw voeten loopt? Dan denkt u misschien al snel aan hielspoor of aan een ontsteking. Het kan echter ook zijn dat u last heeft van een minder bekende aandoening: het fat pad syndroom. Onder de voet zitten vetkussentjes die fungeren als schokdempers. Door de kussentjes worden botten, zenuwen, spieren, pezen en bloedvaten beschermd tijdens het lopen. Bij het fat pad syndroom zijn de vetkussentjes dun geworden of verdwenen, waardoor schokken en stoten niet meer worden opgevangen.

Wat zijn de symptomen van het fat pad syndroom?

Het fat pad syndroom, ook wel vetkamer syndroom of vetkussentjes syndroom genoemd, is een aandoening waarbij de vetkamers onder de voeten niet meer in optimale staat zijn. Hierdoor heeft u het gevoel dat u op uw botten loopt en ervaart u pijnklachten, vooral tijdens het lopen. Het kan gaan om een branderig gevoel, een zeurende pijn of tintelende voeten. Ook voelen de voeten sneller vermoeid aan en kan er ’s nachts pijn ontstaan doordat de doorbloeding niet optimaal is. Ook gevoelloosheid in de voorvoet kan een van de symptomen zijn.

Is het fat pad syndroom te voorkomen?

Het fat pad syndroom heeft niet altijd dezelfde oorzaak. De meest bekende oorzaken zijn veroudering, overpronatie en overgewicht.

Veroudering
Leeftijd speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het fat pad syndroom. De hoeveelheid collageen neemt in een rap tempo af, waardoor de vetkamers minder stevig en flexibel zijn. De wandjes worden kwetsbaar. De schokken kunnen tijdens het lopen steeds minder goed worden opgevangen.

Overpronatie
Van nature zijn de voeten gespierd, sterk en wordt de druk op de voeten op de juiste manier verdeeld. Wij zijn niet gewend om op blote voeten te lopen en lopen ook vaak op verharde ondergrond, de stand van de voet wordt hierdoor altijd beïnvloed. Onze voeten zijn lui geworden en de druk op de voeten wordt niet altijd gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kunnen op bepaalde plaatsen in de voeten plekken ontstaan waar de vetkussentjes zijn aangetast. Door bijvoorbeeld een te hoge druk op een bepaald deel van de voet, treedt vroegtijdige slijtage op.

Overgewicht
Mensen met overgewicht belasten hun voeten meer dan mensen met een gezond gewicht. Logischerwijs wordt hierbij ook de druk op de vetkussentjes vergroot. Slijtage en beschadiging van (delen van) de vetkamers treedt dus sneller op dan bij mensen met een gezond lichaamsgewicht.

Hoe wordt het fat pad syndroom behandeld?

Het fat pad syndroom wordt aangetoond met een echo van de voet. Dit is het werk van een arts. Het is helaas niet mogelijk om de vetkamers te herstellen als deze eenmaal met slijtage of beschadiging te maken hebben. Wel is het mogelijk om de pijn te verlichten en om de aangedane plekken in de toekomst zo min mogelijk te belasten. In veel gevallen wordt gekozen voor orthopedische schoenen, op maat gemaakte inlegzolen, taping of simpelweg het aanpassen van de activiteiten.

Wat is het advies van Veld?

Het is belangrijk om eerst de juiste diagnose te stellen. Dat is het werk van een arts. Heeft u last van het fat pad syndroom? Dan is het vaak belangrijk dat u uw voeten voldoende rust geeft. Ook kan het goed zijn om uw activiteitenschema eens te bekijken. Vermijd te zwaar tillen, hardlopen en sporten waarbij u veel moet springen of schoppen. Op maat gemaakte inlegzolen of (semi)orthopedische schoenen helpen de druk op de voeten op de juiste manier te verdelen. Hiervoor kunt u terecht bij de specialisten van Veld. Heeft u vragen over het fat pad syndroom of heeft u aangepaste schoenen nodig? Neem contact met ons op, wij helpen u graag.