Veld Alkmaar is van 22 juli t/m 9 augustus gesloten vanwege de zomervakantie. Veld Hoorn blijft tijdens de zomerperiode geopend.

Hallux Rigidus

Hallux Rigidus is een aandoening aan de grote teen. Het middelste gewricht in de grote teen verricht veel werk tijdens het lopen. Een groot deel van de druk die op de voet terecht komt, wordt opgevangen door dit kleine botje. Het gevolg is dat dit deel van de grote teen erg gevoelig is voor slijtage. Tijdens het slijtageproces kunnen pijnklachten ontstaan. De teen wordt stijver en is minder goed in staat bewegingen op te vangen.

Wat zijn de symptomen van Hallux Rigidus?

Een belangrijk symptoom is stijfheid van de grote teen. Ook kan de teen gezwollen zijn. Ineens wordt duidelijk hoeveel werk de teen normaal gesproken verricht. Dat wordt namelijk pas gevoeld als een en ander niet meer naar behoren functioneert. Het omhoog bewegen van de teen tijdens het lopen wordt moeilijker. Daardoor ontstaat pijn. Meestal is Hallux Rigidus een klacht die te maken heeft met het ouder worden. Als de klacht op jonge leeftijd voorkomt is vaak een sportblessure de oorzaak.

Is Hallux Rigidus te voorkomen?

Het is lastig om Hallux Rigidus te voorkomen. Dit komt doordat het meestal een onderdeel is van het verouderingsproces. Slijtage is nu eenmaal onvermijdelijk. Van milde klachten hebben de meeste mensen niet veel last. Maar ernstige Hallux Rigidus kan heel vervelend en pijnlijk zijn.

Hoe wordt Hallux Rigidus behandeld?

In eerste instantie wordt de diagnose gesteld. Een huisarts voert bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek uit. Soms is een röntgenfoto nodig om de slijtage goed te kunnen aantonen. Hallux Rigidus is bij uitstek een aandoening die goed behandeld wordt met aangepaste confectieschoenen. Deze schoenen hebben onder andere een stijve zool, waardoor de afwikkeling van de voet minder plaatsvindt. De teen hoeft dus minder ver te buigen tijdens het lopen. In ernstige gevallen wordt een operatie overwogen.

Wat is het advies van Veld?

Hallux Rigidus is een vervelende aandoening en de pijn is vaak sluimerend aanwezig. Op maat gemaakte orthopedische schoenen helpen de pijn te verlichten, door de druk op de grote teen te verminderen. Het is verstandig om eerst goed advies in te winnen bij de huisarts. Deze stelt een diagnose en bekijkt samen met u wat de beste oplossing is. Heeft u vragen over Hallux Rigidus of over de orthopedische schoenen en steunzolen van Veld? Neem vooral contact met ons op, wij helpen u graag.