Op 13 en 14 juni 2024 zijn beide locaties gesloten.

Metatarsalgie

Metatarsalgie komt regelmatig voor bij vrouwen die vaak hoge hakken dragen. Het volledige lichaamsgewicht komt bij het dragen van hakken neer op de voorvoet. Deze kan daardoor flink overbelast raken. De aandoening metatarsalgie kan echter ook ontstaan bij mensen die normale schoenen dragen. Het heeft dan een andere oorzaak. Mensen met overgewicht hebben vaker last van Metatarsalgie dan mensen met een normaal gewicht. De aandoening ontstaat door een te grote druk op de middenvoetsbeentjes. Deze zitten aan de voorkant van de voeten en zitten vast aan de botstukken van de tenen. Onder de middenvoetsbeentjes zitten vetkussentjes die de klappen op het bot opvangen. Door grote druk op de middenvoetsbeentjes ontstaat eelt onder de voorvoet en kunnen de vetkussentjes beschadigd raken. Wanneer de druk op de voorvoet te groot wordt en pijnklachten oplevert, spreekt men van Metatarsalgie.

Symptomen Metatarsalgie

Door de grote druk op de middenvoetsbeentjes raken banden en pezen geïrriteerd. Dit resulteert in pijnklachten. Bij Metatarsalgie heeft men pijn aan de voet, en dan vooral aan de voor- en onderzijde. De klachten treden op tijdens het lopen en staan. Vooral ’s ochtends heeft men veel pijn. Dit komt doordat er een langere periode van rust is geweest, waarna er startpijn optreedt. Ook ontstaat er vaak eelt of ontdekt men likdoorns op de aangedane plaatsen. Sommige mensen hebben ook last van tintelende tenen. Tenslotte is het mogelijk dat er zwellingen optreden. Dit ontstaat door vochtophoping na langdurige irritatie.

Is Metatarsalgie te voorkomen?

Metatarsalgie is niet altijd te voorkomen, maar om uw de kansen op Metatarsalgie te verkleinen kunt u het beste niet te vaak hoge hakken dragen. Metatarsalgie kan ook een andere oorzaak hebben. Soms ontstaat de pijn door een aandoening van een gewrichtje in de voorvoet, of een ontsteking van de dichtbij liggende structuren, zoals een peesontsteking. U kunt er helaas weinig aan doen om de aandoening helemaal te voorkomen.

Hoe wordt Metatarsalgie behandeld?

De behandeling is erop gericht de drukverdeling in de voet te verbeteren. Metatarsalgie kan alleen verdwijnen als er iets aan de druk gedaan wordt. Dit kan door overgewicht tegen te gaan en passend schoeisel te dragen. Vermijd het dragen van hoge hakken of leg er speciale zooltjes in voor hoge hakken. Deze geven ondersteuning en extra schokdemping.

Draag in alle overige schoenen op maat gemaakte zooltjes. Deze corrigeren de stand van de voet en geven extra steun onder de boog van uw voet. Hierdoor kan uw voet niet doorzakken en worden de middenvoetsbeentjes minder belast.

Bij langdurige klachten kan een operatie worden overwogen. De operatie is er op gericht de oorzaak van het probleem weg te nemen, zoals een aandoening van het gewricht of een ontsteking aan een pees. Bij andere oorzaken is een operatie weinig zinvol.

Het advies van Veld

Metatarsalgie is tot op zekere hoogte te voorkomen, maar kan ondanks goede voorzorgsmaatregelen toch ontstaan. Wij raden u aan om het dragen van hakken te beperken. Ook raden wij mensen met een staand beroep aan om goede, passende schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden.

Heeft u last van metatarsalgie? Dan kunnen op maat gemaakte steunzolen of (semi-)orthopedische schoenen uitkomst bieden. Het gaat erom dat de druk evenredig op de voet wordt verdeeld. Dat kan de pijnklachten enorm doen afnemen.

Advies nodig over metatarsalgie of de mogelijke schoentechnische aanpassingen? U bent welkom bij de specialisten van Veld. Neem vooral contact met ons op.