Op 13 en 14 juni 2024 zijn beide locaties gesloten.

Morton neuroom (Mortons neuralgie)

Van Mortons neuralgie is sprake wanneer het weefsel rond de zenuw tussen het tweede en derde of derde en vierde middenvoetsbeentje is opgezwollen. Hierdoor ontstaat pijn in de voorvoet. De zwelling is niet gevaarlijk, maar de aandoening kan wel heel vervelend en pijnlijk zijn. Morton neuroom komt met name voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Wat zijn de symptomen van Morton neuroom?

Gevoelloosheid, tintelingen, een brandend gevoel of scherpe pijn in de voorvoet zijn duidelijke symptomen van Mortons neuralgie. Ook kan het voorkomen dat de voeten minder snel reageren, de spieren lijken minder krachtig te zijn. Daarnaast wijst druk op de voorvoet (met name vanaf de onderzijde) mogelijk op een Morton neuroom. De klachten kunnen met voldoende rust vanzelf verdwijnen, maar als deze na een jaar nog steeds bestaan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. De huisarts stelt de diagnose en verwijst u eventueel door.

Is Morton neuroom te voorkomen?

In sommige gevallen is een Morton neuroom een aangeboren afwijking. In dit geval is het niet te voorkomen. Maar vaak ontstaat Mortons neuralgie door overbelasting, het dragen van verkeerd schoeisel, een botbreuk in de middenvoet, artrose, overgewicht of als complicatie van een ander voetprobleem. Ook kan het een bijverschijnsel van de overgang zijn. Voorkomen is dus niet altijd mogelijk, maar zorgen dat de voeten niet overbelast raken kan natuurlijk wel. Let er bij de aanschaf ook op dat schoenen goed passen en niet teveel knellen.

Hoe wordt Morton neuroom behandeld?

De wijze van behandeling hangt af van de aard en de ernst van de klacht. De huisarts kan u helpen om de juiste oplossing te vinden. Soms wordt fysiotherapie aangeraden. Ook op maat gemaakte inlegzolen of orthopedische schoenen kunnen een uitkomst zijn. In zeer ernstige gevallen wordt een operatie overwogen.

Wat is het advies van Veld?

Zorg vooral voor passende schoenen. Heeft u last van beginnende klachten die mogelijk duiden op Morton neuroom? Neem dan voldoende rust. Overbelasting kan een oorzaak van de klachten zijn en daarom is het belangrijk dit te voorkomen. Heeft u langdurige klachten? Bezoek dan uw huisarts. Deze denkt met u mee over de juiste oplossing. Wilt u weten of op maat gemaakte inlegzolen (steunzolen) of op maat gemaakte orthopedische schoenen een oplossing kunnen zijn? Neem dan contact op met een specialist van Veld Orthopedische Schoentechniek. Wij helpen u graag.