Osgood Schlatter

Sommige aandoeningen komen alleen voor bij kinderen die in de groei zijn. Osgood Schlatter is hier een bekend voorbeeld van. Het gaat om een blessure die alleen voorkomt bij kinderen tussen de tien en vijftien jaar oud. De aandoening draagt de naam van de Amerikaanse orthopeed Osgood en de Zwitserse chirurg Schlatter. Osgood Schlatter is een blessure waarbij de knie of knieën overbelast zijn geraakt.

Wat zijn de symptomen van Osgood Schlatter?

De ziekte van Osgood Schlatter zorgt voor pijn net onder de knie, aan de voorkant van het scheenbeen. Kinderen met deze aandoening ervaren de pijn onder andere tijdens bij normale belasting, zoals traplopen, wandelen en fietsen. Ook bij springen, op de hurken zitten, spelen en rennen worden de klachten waargenomen. Soms is er ook een zwelling zichtbaar, die bij aanraking extra pijn doet. De pijn concentreert zich altijd op de plaats net onder de knie aan de voorkant, dus aan de bovenzijde van het scheenbeen.

Is Osgood Schlatter te voorkomen?

Tijdens de groei zijn kinderen gevoelig voor overbelasting. Dat is ook bij de ziekte van Osgood Schlatter het geval. Eigenlijk is het lastig om de aandoening geheel te voorkomen. De irritatie die ontstaat is te vinden in de aanhechting van de pees die over de knie loopt, de patellapees. De scheenbeenkop bestaat uit een groeischijf van kraakbeen, die op latere leeftijd overgaat in vast bot. Als de pees druk uitoefent op de groeischijf, kan deze geïrriteerd raken. De pees staat strak en kan soms de groei van het kraakbeen niet volledig bijhouden. Dit zorgt voor pijn in de aanhechting. Om de pijn te voorkomen is het aan te raden om (tijdelijk) voorzichtiger te bewegen en goed te rekken en strekken voor en na het sporten. Zorg dat uw kind goede sportschoenen draagt met voldoende demping. Laat de knieën niet stijf worden en wissel rust altijd af met (licht intensieve) beweging.

Hoe wordt Osgood Schlatter behandeld?

De ziekte van Osgood Schlatter is van voorbijgaande aard. Het is zaak om voldoende rust te nemen en de intensiteit van het bewegen aan te passen. Er is geen behandeling voor de aandoening. Wel kunt u begeleid worden in het verlichten van de klachten tot deze helemaal over zijn. De overbelasting moet teruggebracht worden tot een bewegingsintensiteit die geen pijnklachten veroorzaakt. Stop nooit helemaal met bewegen, de pezen en spieren moeten wel elastisch blijven.

Wat is het advies van Veld?

Osgood Schlatter is vervelend, maar voor sommige kinderen helaas een vervelend gevolg van het groeiproces. De aandoening gaat, met voldoende balans in rust en bewegen, vanzelf over. Om de voeten, enkels en knieën minder te belasten kunnen op maat gemaakte inlegzolen een uitkomst zijn. Deze steunzolen verlichten de druk op de voetboog.

Heeft u vragen over overbelasting bij kinderen, op maat gemaakte inlegzolen of de ziekte van Osgood Schlatter? Dan bent u van harte welkom bij Veld Orthopedische Schoentechniek. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie.