Pijn onder de voet

Pijn onder de voetzool of aan de hiel is vaak hardnekkig en zeer vervelend. U heeft uw voeten immers heel vaak nodig, dus als ze pijn doen tijdens het bewegen wordt u daar dagelijks mee geconfronteerd. Omdat u de voeten veel gebruikt, is het soms ook lastig om ze zo nu en dan de rust te gunnen die ze nodig hebben. In de voet zitten 4 voetbogen. Deze zorgen voor soepelheid, veerkracht, stevigheid en flexibiliteit. Als de voetbogen of andere delen van de voeten overbelast raken, kunnen pijnklachten ontstaan. Naast overbelasting zijn er ook nog andere oorzaken waardoor pijn onder de voet zich kan ontwikkelen.

De symptomen van pijn onder de voet

De voetbogen worden ondersteund door stevige bindweefselbanden. Als deze banden verslappen, krijgen voetklachten de ruimte om zich te ontwikkelen. Pijn onder de voet is vaak een teken dat de bindweefselbanden verslapt zijn. De voeten moeten continu de druk van het lichaam opvangen en als de banden niet meer in staat zijn deze druk goed op te vangen, ontstaan de klachten. Pijn wordt vaak gevoeld in de voetzool of recht onder de hiel. Meestal is er vooral sprake van pijn als de voet wordt belast, tijdens rust wordt de pijn in veel gevallen niet of nauwelijks gevoeld.

Is pijn onder de voet te voorkomen?

Overgewicht, overpronatie (doorgezakte voetbogen), veel lopen of staan of stijfheid van de achillespees of kuitspieren kunnen oorzaken zijn van flinke pijn onder de voet. Houd uw gewicht dus in de gaten. Als u veel weegt, is het logisch dat uw voeten steeds meer moeite krijgen om het gewicht te dragen. Overpronatie is minder gemakkelijk te voorkomen en wordt op andere manieren verholpen. Het is belangrijk de voeten ook af en toe rust te gunnen. Vaak worden klachten voorkomen door een goede balans tussen belasting en rust.

Hoe wordt pijn onder de voet behandeld?

Wat kunt u zelf doen? Om pijn aan de onderkant van de voet direct te verlichten, helpt het weleens om de pijnlijke plek even te koelen met ijs gewikkeld in een zachte doek. Probeer daarnaast de voet wat rust te geven en belast de voet niet onnodig. Heeft u al langere tijd klachten? Dan kunnen op maat gemaakte steunzolen of orthopedische schoenen verlichting geven. De combinatie van ondersteuning en schokdemping helpt om pijn en ongemak te voorkomen of verhelpen.

Wat is het advies van Veld?

Loop niet te lang door met pijnklachten aan uw voeten. In veel gevallen zou een periode van rust de klachten moeten verlichten. Natuurlijk is het bijna nooit mogelijk om uw voeten geheel te ontzien. Daarnaast is beweging ook nodig om de doorbloeding en functionaliteit van de voet optimaal te houden. Het kan goed zijn dat er iets verbeterd kan worden aan de stand van uw voeten, waardoor de druk op de voeten evenredig wordt verdeeld en de pijn wordt verminderd. Veld Orthopedische Schoentechniek kan u hierover adviseren. Er bestaan goede oplossingen in de vorm van op maat gemaakte inlegzolen of (semi-)orthopedische schoenen. Neem contact met ons op voor meer informatie.