Shin Splints is een benaming voor klachten aan het onderbeen, die vooral in de sportwereld veel voorbij komt. Een andere naam voor Shin Splints is Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. De klachten zijn het gevolg van overbelasting, die met name ontstaan wanneer het sporten niet geleidelijk wordt opgebouwd. Omdat de klacht in eerste instantie verdwijnt na het warmlopen, neemt niet iedereen de ernst ervan serieus. Als ermee door wordt gelopen verdwijnt de pijn niet en duurt het herstel veel langer.
Welke symptomen duiden op Shin Splints?
Van Shin Splints kan sprake zijn als:
- Er pijn of irritatie is aan de buitenkant van het onderbeen;
- De spieren rond het scheenbeen licht gezwollen zijn;
- De pijn in eerste instantie verdwijnt na warming-up, maar later continu aanblijft.
De pijn concentreert zich met name rond het scheenbeen.
Hoe kun je Shin Splints voorkomen?
Shin Splints ontstaan door overbelasting en kunnen dus worden voorkomen door de belasting op de onderbenen rustig op te bouwen. Hiermee worden pezen en spieren versterkt zodat de onderbenen meer kunnen hebben. Onderstaande oorzaken geven een indicatie van wat mogelijk de kans op shin Splints vergroot:
- Overpronatie;
- Lopen in heuvelachtig landschap of op een bolle of holle ondergrond;
- Het dragen van versleten sportschoenen;
- Sporten met abrupte bewegingen zoals tennis of squash.
Hoe worden Shin Splints behandeld?
Er is maar een ding echt belangrijk en dat is voldoende rust. Ook kan het helpen om de pijnlijke plek te koelen, waardoor de bloedtoevoer wordt gestimuleerd. Shin Splints ontstaan door overbelasting en worden doorgaans niet behandeld met medicatie of een operatie. Als de klachten na een rustperiode verdwenen zijn, mogen de onderbenen weer geleidelijk aan worden belast.
Wat is het advies van Veld?
Voorkom overbelasting. Toch Shin Splints opgelopen? Neem dan vooral voldoende rust. Als de klachten weg zijn, zorg dan dat de belasting rustig wordt opgebouwd. Neem onderstaande adviezen in acht:
- Doe oefeningen, bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut of goede trainer;
- Bouw het sporten langzaam op;
- Geef het lichaam voldoende tijd om te herstellen;
- Is er sprake van overpronatie? Ga dan op zoek naar goede inlegzolen die de druk beter verdelen.